Rezultatele sondajului „Impactul COVID-19 asupra industriei ușoare din Moldova”

Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS) a realizat cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid un sondaj în rândul mai multor companii de textile, membri APIUS, dar și ne-membri, prin care și-a propus să releve principalele probleme cu care se confruntă fabricile, odată cu venirea pandemiei de COVID-19.

Fie că sunt întreprinderi care prestează servicii pentru clienți străini sau au un brand propriu pe piața locală, fie că sunt micro-întreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii ( 62% din totalul de companii) sau companii mari (38 % din respondenți) – absolut toate au declarat că au păgubit din urma pandemiei. 75% din numărul total de întreprinderi au continuat să activeze și în perioada stării de urgență, cu un număr incomplet de angajați, parțial fiind implicate și în producerea măștilor și echipamentelor medicale de protecție. Circa 25% din numărul de întreprinderi au sistat totalmente activitatea – unii intrând în șomaj tehnic, dar majoritatea acordând angajaților concediul planificat sau din cont propriu. Mai bine de jumătate dintre companii anunță că au redus între 10 și 50% din personalul companiei, per total fiind disponibilizate peste 7600 persoane.

Acest sondaj a fost realizat de Asociația Patronală a Industriei din Moldova (APIUS), cu susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid. Conținutul materialului este responsabilitatea autorului și nu reflectă neapărat opinia USAID, a Guvernelor S.U.A., Suediei sau al Marii Britanii.